Co jeść po 50-tym roku życia?
Co powinna jeść kobieta po 50-tce, by dzięki zdrowej diecie złagodzić objawy menopauzy i poprawić samopoczucie? Podpowiadamy!
Z pewnością okres okołomenopauzalny jest dla kobiety czasem szczególnym, podczas którego w jej organizmie zachodzi wiele zmian. Oprócz wdrażania terapii uzupełniającej hormony (HTZ) bądź terapii naturalnej – warto zadbać o komfort życia również dzięki innym środkom. Szczególną pomocą w redukcji objawów w okresie poprzedzającym menopauzę, jak i po niej, jest dieta. Odpowiednio skomponowany jadłospis pomoże zachować prawidłową masę ciała, zdrowie i dobre samopoczucie. O czym więc warto pamiętać?
- Twój metabolizm jest spowolniony – nie spożywaj dań ciężkostrawnych, które są słabo wchłaniane w jelitach.
- Spożywaj 5 urozmaiconych posiłków dziennie.
- Wyeliminuj z diety cukry proste, tłuszcze zwierzęce, kofeinę i alkohol. Niska produkcja estrogenów sprzyja wchłanianiu tłuszczów, zwiększając tym samym poziom cholesterolu.
- Używaj niewielkich ilości soli – nie będziesz zatrzymywała wody w organizmie.
- Twój organizm potrzebuje uzupełnienia poziomu hormonów kobiecych – jedz składniki zawierające hormony roślinne: soję, groch, bób, soczewicę i fasolę.
- Aby wzmocnić kości, zadbaj o prawidłową podaż wapnia – jedz: sezam, migdały, mak, figi, amarantus.
- Zadbaj o dostarczanie do organizmu witaminy D (najwięcej dostarczysz jej spacerując w słoneczne dni), która zawarta jest również w pożywieniu – jedz: jajka (żółtko), ryby (pstrąg, tuńczyk, makrela), grzyby i tran.
- Nie zapominaj o jedzeniu świeżych i różnorodnych warzyw oraz owoców. Pamiętaj, by te ostatnie spożywać nie później niż do godziny 17.00.